fredag 8. juni 2007

The Semantic Web

Boka The Semantic Web gir ei grei innføring i begrepet semantisk vev. Undertittelen A Guide to the Future of XML, Web Services, and Knowledge Management indikerer at boka rettar seg mot RDF/OWL og W3C og har hovudtyngda der. Men den er også innom emnekart og tek opp emnekart relatert til RDF/OWL, om enn relativt overflatisk. Boka er også frå 2003 og ein del har jo skjedd på området sidan den tid.

Då eg las dedikasjonen på første side, vart eg litt uroleg:

This book is dedicated to Tim Berners-Lee for crafting the Semantic Web vision and for all the people turning that vision into a reality. Vannevar Bush is somewhere watching - and smiling for the prospects of future generations.
Etter mitt syn har Tim Berners-Lee gjennom artikkelen The Semantic Web gjort meir skade enn nytte for den semantiske veven. Det scenarioet han beskriv i artikkelen er meir skremmande enn tiltalande, og skyt etter mitt syn langt over mål.

Men boka gir som sagt ein god oversikt over standardar knytt til semantisk vev (heile stakken frå XML).

1 kommentar:

  1. Her skal man nok skille mellom The Semantic Web som visjon, og Semantic Web som et sett med relaterte teknologier. Det Tim Berners-Lee beskrev i sin berømte artikkel er nok en grei beskrivelse av hva han og mange andre forsøker å bygge.

    Samtidig skal man ikke bedømme RDF, OWL og de andre teknologiene i denne familien etter hva som beskrives i den artikkelen, fordi de har en egenverdi helt uavhengig av denne visjonen, og artikkelen gir i svært liten grad et korrekt bilde av hva disse teknologiene kan brukes til.

    Personlig mener jeg vel at the Semantic Web (visjonen) helt åpenbart ikke lar seg realisere, og at å prøve å gjøre det på den måten det snakkes om nå (f.eks med OWL) fremstår som svært naivt. Samtidig er det klart at teknologiene har en verdi og kan brukes til noe.

    Det hele minner sterkt om problemstillingen med sirkelens kvadratur. De gamle grekere la ned masse arbeid i å prøve å finne en metode for å gitt en sirkel konstruere (med linjal og passer) et kvadrat med samme areal. Problemstillingen er ikke spesielt interessant, men i forsøket på å få det til rykket de geometrien mange hakk fremover. I dag vet vi at dette ikke går an, men fremskrittene i geometrien har blitt stående...

    SvarSlett