søndag 3. desember 2006

Zetor-nytt

Eg kan ikkje omtala IST 2006 i Helsinki (sjå eigen omtale) utan å nemna Zetor; traktor-restauranten. Den vart stam-plassen vår under konferansen.

Finnane har ein nokså burlesk form for humor, i alle fall nokon av dei. Tenk på Leningrad Cowboys i restaurantbransjen, så har du eit bra bilete.

Zetor er for litt meir innvidde eit tjekkisk traktormerke. Det var ganske populært i Norge på slutten av 70-talet pga. låge prisar. I Finland var merket endå meir populært, og det hadde nok samanheng med at det finske utvalet i mykje større grad var avgrensa til tilbodet frå dei tidlegare austblokk-landa.

Og Zetor har altså fått ein eigen restaurant til minne, og sjølvsagt med mange traktorar innandørs. Men det var menyen som var mest spesiell. Her er nokre utdrag, frå den svenske varianten:

"Mellanmål för kvinnliga kulstötare från DDR"
med følgjande beskrivelse:
Två korvar av helkött, lantpotatis och hemlagad senap. Ingenting grønt!
Andre rettar:
"Nykänennytt!"

"De lyckliga traktorförarnas biff"

Du kan lesa meir om restauranten på www.zetor.net

3 kommentarer:

Lars Marius Garshol sa...

Pussig at du skulle nevne Leningrad Cowboys, for etter det finnene har fortalt meg er det en av dem som eier Zetor. :) Men strålende sted, ja; helt klart et must å besøke i Helsinki.

Kan ellers anbefale Kafe Moskva i Helsinki for den som er på utkikk etter noe annerledes. Ser ut som en sovjetisk kafé anno 1970. Hvis du er riktig heldig spilles det balalaika også.

Svein Ø sa...

OK, då begynner bitane å falla på plass!
Nokon nemnde også at ein av filmregissørane Kaurismäki står bak (?).

Lars Marius Garshol sa...

En av Kaurismäki-brødrene står bak Kafe Moskva, ja. Den er en del av et filmkompleks; det er en kino litt a la Cinemateket rett ved siden av. At en av dem også står bak Zetor har jeg ikke hørt noe om, men det kan jo være sant for det.